HERKES ÜNİVERSİTE OKUMALI MI?

Eğitim, ülkemizde en çok tartışılan ve konuşulan konulardan biri, özellikle üniversite eğitimi… Türkiye’de bu kadar üniversitenin olması iyi mi, kötü mü? Üniversitelerde nitelikli eğitim veriliyor mu? Bu ve bu alanda tartışılan çok sayıda konu var. Ama ben bu yazımda sizlere bunlardan bahsetmeyeceğim. 

Devlet üniversitesinde eğitim almış bir öğrenci olarak, sizlere “Herkes üniversite okumalı mı?” sorusuna kendi deneyim ve gözlemlerim doğrultusunda yanıtlamak ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü lise düzeyindeki öğrencilere bu alanda yeterli bilgi ve deneyimin aktarılmadığını düşünmekteyim.

Lise dönemi birçoğumuz için sancılı ve kararsızlıkla dolu bir süreç. Çünkü çocuğuz ve eğlenmek istiyoruz ama bir yandan da yetişkin oluyor ve hayatımıza yön verecek bazı kararlar almamız gerekiyor. Karar alırken ne yazık ki çevre baskısı, aile baskısı, ezber düşünce kalıpları ve bilgi eksikliği bizlerin aleyhine bir süreç izlenmesine sebebiyet veriyor.

Herkes Üniversite Okumalı Mı?

Üniversite eğitimi almalı mıyım? 

Üniversite okumuş birçok kişi işsiz ve sayı gittikçe artıyor…

Bu düşünce kalıplarını bir kenara bırakın ve kendinize şu soruları sorun;

  • Üniversitede eğitim almaktan beklentin ne?
  • Gerçekten üniversitede eğitim almak istiyor musun, yoksa toplum baskısı nedeniyle mi eğitim almak zorunda hissediyorsun?
  • Gelecek hayal ve hedeflerin ne?

Bu soruları cevaplamanızda size yardımcı olmamı ister misiniz?

Üniversitede Eğitim Almaktan Beklentin Ne?

Üniversite çok çeşitli bir ortamdır, her yaştan öğrenciyle karşılaşmanız mümkün… Liseden yeni mezun bir genç, kendini mesleki ve eğitim hayatında bir ileri seviyeye taşımak için çabalayan orta yaşlılar, zamanında bazı imkansızlık ve önyargılardan dolayı eğitim hayalini yeni gerçekleştiren yaşça büyük kimseler…

Demem o ki, üniversitede eğitim alan her kişinin başka bir hikayesi ve hedefi vardır. Ama şöyle de bir gerçek var ki, çoğu kişi üniversiteden mezun olduktan sonra nitelikli bir kurumda iyi bir pozisyonda iş bulacağı ve yüksek miktarda maaş alacağı, konforlu bir hayatı olacağı düşüncesiyle giriyor bu yolculuğa. Eee tabi her mezun olan kişi bu şartlar altında yaşamıyor ama bir de kişi “Ama ben üniversiteliyim, onca yıl boşuna mı okudum” düşüncesiyle kendini başka bir yere de yakıştıramıyor. Eğer sizde böyle düşünüyorsanız baştan söyleyeyim, düşünce kalıplarınızı ve bakış açınızı değiştirin.

Gerçeği söylemek gerekirse “Üniversite Hayatı” olarak tabir ettiğimiz eğitim süreci, sizlere beklentilerinizin dışında farkında olmadan olgunluk ve sosyalleşme deneyimi kazandırdığını söylemek isterim. Özellikle şehir dışında okuyorsanız, bu hayatınıza ekstra sorumluluk ve bilinçli hareket etme güdüsü sağlayacağını söyleyebilirim. Yani üniversite eğitimine, sadece kariyer odaklı değil de kendinizi ve insan ilişkilerinizi geliştirmeye bir aracı olarak görebilirsiniz.

Gerçekten Üniversite de Eğitim Almak İstiyor Musun, Yoksa Toplum Baskısı Nedeniyle Mi Eğitim Almak Zorunda Hissediyorsun?

Gelelim bir diğer önemli sorumuza. Başlıkta da dediğimiz gibi herkes gerçekten üniversite okumalı mı? Bu soruya yanıt ararken lütfen yeteneklerinizi, ilgi duyduğunuz alanları ve üçüncü soruda da olduğu gibi hayal ve hedeflerinizi göz önünde bulundurun.

Birçok kişi üniversiteyi okumak için okuyor yani, ben üniversite mezunuyum demek için ya da çevredeki insanlar “Yavrum okuyor musun?” dediğinde verecek bir cevabı olması için okuyor. Bakın bu durum size zaman kaybından başka hiçbir şey getirmez. Çünkü bu kafayla üniye giden kişiler ne kendisini geliştirir ne öğretilenleri öğrenmek için çaba sarf eder ne de ders çıkarır. Bu kafada ki insanlar aile için maddi zarar, kendisi için de boşa harcanan bir zamandan ibarettir.

Şunu unutmayın ki bu ülkenin hatta genel olarak tüm insanların, çiftçiye, araba tamircisine, tesisatçıya, marangoza ve aklınıza gelebilecek bir çok meslek alanında yetişmiş insana ihtiyacı var. Bu dünyanın kendisini tanıyan ve neler yapabileceğini bilen insanlara ihtiyacı var. Eğer varmak istediğiniz hedefinizin yolu ÜNİVERSİTEDEN geçiyorsa, buyrun yollar sizin için açık ama başka bir yoldan gitmeniz gerekiyorsa, çevrenizdeki insanların düşüncelerinize kulak asıpta yolunuzu uzatmayın.

EĞER BU KONUDA KAFANIZ KARIŞIK VE YOLUNUZU NETLEŞTİRECEK BİRŞEYLERE İHTİYACINIZ VARSA; İLBER ORTAYLI’NIN YAZMIŞ OLDUĞU “İNSAN GELECEĞİNİ NASIL KURAR?” KİTABINI OKUMANIZI KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: