
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diğer insanlarla iletişime geçmemiz onlarla bir şeyler paylaşmamız gittikçe kolaylaşmaya başladı. Artık sadece tanıdığımız kişilerle değil, tanımadığımız insanlarla da iletişimde ve etkileşimde bulunabiliyoruz. Eskiden klişe bir soru vardı “Elinizde bir mikrofon var ve dünyadaki tüm insanlar sizi dinliyor, ne söylemek isterdiniz?” Bu soruya çoğu insanın genel cevabı dünyada barış ve kardeşliğin önemi ya da tüm insanlığı uyarmak gibi benzeri cevaplar duymaktayız. Ama insanlar farkında değil ki, şuan o mikrofon hepimiz elinde ve bizi tüm dünya duyabiliyor!
İletişimin kolaylaşması ve sosyal medya adı altında, bireylerin kendi ile ilgili daha fazla bilgi paylaşabileceği platformların artması, kişilerin özel hayatına yansımaya da başladı. İnsanlar internet ve sosyal medyadaki paylaşımlarıyla dikkat çekerek bende varım derken maalesef başka bireylerin özel hayatını kasıtlı ya da bilinçsiz ihlal ediyorlar.
SOSYAL MEDYANIN YENİ YÜZÜ “TİK TOK”

Sosyal medyanın çığ gibi büyüyen yeni platformu Tik Tok’u ne kadar tanıyorsunuz?
Tik Tok denildiğinde ülkemizde farklı kutuplaşmalar meydana geliyor. Bir taraf Tik Tok içeriklerinin çok saçma ve gereksiz olduğunu savunurken diğer bir taraf çok eğlenceli ve faydalı olduğunu dile getiriyor…
Şunu söylemeliyim ki yakın zamanda bende Tik Tok dünyasına adım attım. Amacım Tik Tok’un gerçekten zararlı mı zararsız mı olduğu ve diğer platformlardan farkının ne olduğunu incelemekti… (Sizlere ileride bununla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme blogu yazacağım.)
Tik Tok videolarını izlerken şunu farkettim ki; Aslında hepimiz orada olabiliriz… Evet bu kulağa çok tehlikeli geliyor farkındayım. Tik Tok, Instagram gibi estetik, bilgilendirici ya da dikkat çekici içerikler üretmeye odaklı bir platform değil. Burada insanlar aklınıza gelebilecek her şey hakkında video çekip paylaşıyor. Twitter’ın video versiyonu gibi sanki. Anlık düşüncelerini, başlarına gelen ilginç ya da farklı olayları, eleştirilerini, espri vb. yani işin özü paylaşmak istedikleri her şey…
Değinmek istediğim nokta şu ki bu videoda siz bile olabilirsiniz. Tik Tok’ta özellikle gençler, diyelim ki bir tartışma olayı yaşadı hemen gizlice kayda alıp paylaşıyorlar. “Bakın bugün şu kişiyle böyle bir tartışma yaşadım…” diye. Ve bunun gibi habersizce çekilen bir çok video. Kullanıcıları anlayabiliyorum amaçları uğradıkları haksızlığı paylaşarak seslerini duyurabilmek fakat kendi haklarını ararken başka insanların haklarını ihlal etmiş oluyorlar.
Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve Türk Ceza Kanunda bu durum suç teşkil etmektedir. Sonuç itibariyle bütün bu düzenlemeler bu hakkın hukukumuzda koruma altında olduğunu göstermektedir.
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇUNUN CEZA HUKUKU AÇISINDAN KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ

TCK 134. madde ile Özel Hayatın Gizliliğini İhlal suçu iki fıkra halinde düzenlenmiştir:
- İlk fıkrada özel hayatın gizliliğini ihlal eden kimsenin cezasının bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olacağı belirtilmiştir. Gizliliğin görüntü ve seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde ise ceza bir kat artırılır.
- İkinci fıkrada ise kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimsenin iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı ve ifşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunacağı belirtilmiştir.
- Bu suçun faili herkes olabilir. Kanunun 137. maddesinde sayılan kimseler tarafından işlenmesi hali kanun koyucu tarafından nitelikli hal sayılmış olup bu kişiler tarafından işlenmesi halinde ceza artırımına gidilir. Yani kişiye özgü bir suç değildir. Herkes bu suçun mağduru olabilir.
- Bu kanunla korunan hukuki değer, kişilerin mahremiyet alanıdır. Suç serbest hareketli bir suçtur. Buradan anlamamız gereken neticenin meydana gelmesi bu suçun oluşması için yeterlidir. Hareketin meydana geliş biçimi önem arz etmez. Örneğin bir kişinin çantasının karıştırılmasıyla suç oluşmuştur.
Örneğin;
Kendinize ait herkese açık olan platformlardan birinde paylaşmış olmadığınız ve kimseyle paylaşmak istemediğiniz cep telefonunuzda bulunan bir fotoğrafınız 3. bir kişi tarafından ele geçirilip internet ortamında paylaşıldı. Yani ifşa edildi. İfşa kelimesi sözlükte herhangi gizli bir şeyi açığa çıkarma, yayma anlamına gelir. Örnek olayda TCK 134/2 suçu oluşmuştur.
Lütfen dijital medya araçlarında paylaştığınız içeriklerin, başka insanların özel hayatını ihlal etmemeye dikkat ediniz.
Bir Cevap Yazın