
Dijitalleşen dünyayla birlikte artık ihtiyacımız olan şeyleri bulmak çok daha kolay. Özellikle alışveriş alanında, fiyat karşılaştırmalarından kullanıcı deneyimlerine kadar pek çok bilgiye kısa sürede ulaşabiliyoruz.
Günümüzde ekonomik koşulların zorlaşması ve hayatın gittikçe pahalılaşmasıyla birlikte, insanlar ihtiyaçlarını daha uyguna almak için online ikinci el alışveriş sitelerine yönelmeye başladı. Bu siteler sayesinde kişiler, evde kullanmadıkları kıyafet, çanta, eşya vb. ürünleri satarak gelir elde ederken, bir yanda diğer kullanıcılar ihtiyaçlarını uygun fiyatlara satın alabiliyorlar.
Bu yazımda sizlere, deneyimlemiş olduğum ve halihazırda hala kullandığım ikinci el alışveriş sitelerinden bahsetmek istiyorum.
DOLAP

İkinci el ürün platformu Dolap, 2016’da kuruldu ve gittikçe artan başarısı sonucu 2018’de Trendyol’a satıldı. Dolap, sadece kişilerin kullanmadığı yada 2. el kıyafetlerini sattığı bir sayfa değil. Ürün kategorisi oldukça geniş ( ev tekstili, kozmetik, elektronik ürünler, kitap, mobilya vb.) 200 farklı kategoride 25 milyon ürün var.
Dolap’ın bu denli popüler ve tercih ediliyor olmasının sebebi, hayatımızın önemli gerçeklerinden biri olan tüketim kültürünün dönüştürülebilir olmasını sağladığını düşünmekteyim. Yani, bir anlık beğendiğimiz fakat aldıktan sonra asla kullanmadığımız, kilo aldığımız ya da verdiğimiz için giyemediklerimiz, evimize gelen ve asla kullanmadığımız hediyeler vb. birçok ürünü burada satışa sunabilmek ile birlikte ihtiyaç sahipleri de piyasadan çok daha uyguna alışveriş yapabiliyorlar.
Ben Dolap’ı yaklaşık 2 yıldır aktif olarak kullanıyorum. Açıkçası hem alışveriş yaparken hem de ürün satarken hiçbir problem yaşamadım.
Dolap’ın bence bu kadar başarılı olmasının sebebi, kullanıcılara sunduğu hizmet olabilir. Birçok platformdan çok daha farklı işlediğini söylemek mümkün. Bunlar:
- Ürünün sahibiyle bire bir anlık iletişime geçebilirsiniz.
- Ürün fiyatı için pazarlık yapabilirsiniz.
- Dolap sizlere belli dönemlerde alışverişe teşvik etmek için alt limitsiz 15-30 TL gibi rakamlarda kuponlar tanımlar.
- Sizlere sık sık anketler yaparak sizlerin düşünceleri doğrultusunda uygulamaya yeni güncellemeler tanımlanır. (Bu konuda çok başarılılar, yeniliğe açıklar.)
- Satıcıların hakkında bilgi edinmek için, rozetlerini ve kullanıcı yorumlarını inceleyebilirsiniz.
Şu ana kadar sizlere Dolap uygulamasının artı yönlerinden bahsettim. Peki hiç mi negatif tarafı yok. Tabi ki var. Benim ve diğer birçok kullanıcının rahatsız olduğu konu komisyon oranları olabilir. Kesilen komisyonların ürün fiyatına göre artış göstermesi, satış yapan kişinin buna bağlı olarak ürünü daha pahalıya satmaya yönlendirmektedir. Bunun dışında ekstra bir sorunum yok.
GARDROPS

“Ertuğrul Özpolat tarafından kurulan Gardrops, kullanılmayan kıyafetlerin ve aksesuarların satışına ve takas edilmesine aracılık eden bir girişim.”
Dolap uygulamasıyla benzer amaç taşısa da her iki uygulamanın birbirinden farklı özellikler barındırdığını söyleyebilirim. Bunlar:
- Gardrosp’da müşteri ile iletişime geçerken mesajlarınızı sadece müşteri ve siz görebilirsiniz fakat Dolap’ta müşteri ürün altına yorum yapar ve buradan iletişime geçersiniz ve herkese açıktır. Ben bu alanda Gardrops’un özelliğini daha çok seviyorum. Çünkü müşteri sizden ürün hakkında ayrıntılı fotoğraf istediğinde gönderebilir ve rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz.
- Gardrops’ta ister ürün satabilir isterseniz de karşınızdaki diğer kullanıcıyla takas yapabilirsiniz.
- Gardrops’ta satış yapabileceğiniz kategori daha kısıtlıdır.
- Gardrops’a ilk başladığınızda sizden komisyon kesmez. Ama aktif ve sürekli satış yapan bir kişiyseniz “Bestseller Üye” seviyesine yükselir ve komisyon ödemeye başlarsınız.
- Gardrops’ta kargo bedavadır. Fakat sizden hizmet bedeli keserler yani yine aynıya denk geliyor diyebiliriz.
- Gardrops’un öne çıkartma paketleri Dolap’tan daha uygundur.
Gardrops uygulaması tarafından da herhangi bir olumsuz durum yaşamadım. Gayet memnunum ve hala kullanıyorum.
Ülkemizde bu kategoride hizmet veren çok sayıda uygulama var. Ben size güvenilir ve net bilgi verebilmek için sadece deneyimlediklerimi paylaştım.
KÜÇÜK BİR TÜYO
Birçok kişi bu uygulamaları sadece ihtiyaç fazlasını satmak için kullanmıyor. Nasıl yani?
- Küçük butik ve aksesuar sahipleri,
- El emeği ürün satanlar (ahşap boyama, mum, takı vb.),
- Network Marketing alanında çalışanlar (Avon, Farmasi, Oriflame vb.)
Bu tarz kendi ürününü üreten ya da perakende satış yapan şirketleşmemiş hesaplarda buradan satış yapmaktadır. Yani sıfır ve uygun fiyatlı birçok mağaza ürününe de rahatlıkla ulaşabilir ya da sizler de bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.
Umarım bu yazım sizler için faydalı olmuştur. 🙂
Bir Cevap Yazın